Indlæser Begivenheder
  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Jord/luft – en udstilling med fokus på jords åndedræt

29 oktober 2023 - 30 november 2023

Renæssancejord byder velkommen til dobbelt-udstillingen Jord/Luft i Porten Vridsløse med billed- og performancekunstner Sophie Dupont og den kunstneriske forskningsgruppe bestående af billedkunstner Sarah Trahan, designforsker Louise Permiin, og biolog og seniorforsker emeritus Paul Henning Krogh fra Aarhus Universitet.

Den brune muld danner atter afsæt for kunstværker, der på forskellig måde hylder den levende jord, der er tæt forbundet med og afhængig af luften, som alt levende indånder.

EARTH BREATH

Sophie Duponts udstillingsbidrag Earth Breath har jorden som udgangspunkt – at alt liv er cirkulært. Hendes værker Earth Breath Release, Earths Dreams Imprint og Earth Angels er stedspecifikke, men på samme tid universelle undersøgelser, der rammesætter, hvordan kontakten og det at forbinde sig til jordelementet har en livgivende, helende og forløsende virkning.

Performancen Earth Breath Release er et åndedrætsværk, der opføres for første gang ved ferniseringen. Sophie Dupont bærer sin vægt i jord – hun balancerer jordens åndedræt og inviterer publikum til at indgå i en fælles handling og frigivelse –  og herved viser at alt levende indgår i jordens åndedræt.

Earth Dreams Imprint (video/kropsaftryk på lærred) Igennem en nats søvn på gulvet fastfryser Dupont sin krops aftryk på et lærred med jordpigment fra Vridsløse. Værket ønsker at fastholde nattens bevidstheder markeret på lærredet, der er farvet af jordens og kroppens bevægelser.

I værkserien Earth Angels fremkaldes jordengle, med henblik på at løfte menneskets evne til omsorg for jorden. I kontakten med jorden forbinder Dupont sig med livets åndedræt. Udstillingens gæster inviteres til at deltage og skabe deres egne fortolkninger.

Værkerne følger tilsammen luftens bevægelse ned gennem jordens og organismernes gange i et samlet åndedræt – hvor jorden bliver løftet op i luftsfæren og luften hentet ned i jorden i en cirkulær gentagende handling.

VIBRANT SOILS

Af den kunstneriske forskningsgruppe; Kunstner Sarah Trahan, Designforsker Louise Permiin, og Biolog og Seniorforsker Emeritus Paul Henning Krogh.

Vibrant soils er et igangværende kunstnerisk forskningsprojekt , der manifesterer sig som en interaktiv og lærerig udstilling, der fungerer som en bro mellem kunst, videnskab og formidling. De skaber sensoriske redskaber og oplevelser med formål at drage opmærksomhed på forbindelsen mellem regnorme og jordens sundhed. Hvorfor skal vi drage omsorg for regnorme, og hvad har regnorme med jordens sundhed at gøre?

Vibrant Soils bruger området omkring Vridsløse Fængsel som deres forskningslokation under udstillingsperioden. I feltarbejdet undersøger de den lokale jord og indfanger lydoptagelser fra steder i jorden omkring det tidligere fængsel. Lydoptagelserne er brugt som grundlag til at udvikle eksperimentelle metoder og kunstneriske greb, der aktiverer en sensorisk forbindelse med jord og dens beboere. Til udstillingen bidrager de til en udvidet forståelse for jordens sundhed i relation med regnormes tilstedeværelse i den.

Deltagende kunstnere

SOPHIE DUPONT
Sophie Dupont er en billedkunstner, der arbejder i forskellige medier og inden for et spænd af æstetiske praksisser som performance, fotografi, skulptur og maleri. Hun bor og arbejder i København, Danmark. Dupont modtog en MFA fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og har studeret Contemporary Dance på London Contemporary Dance School (The Place).

OM KUNSTNERGRUPPEN

SARAH TRAHAN
Sarah er en amerikansk kunstner, der udforsker samarbejdet mellem menneske, maskine og eksperimenter i krydsfeltet mellem nye og digitale teknologier og traditionelle kunstpraksisser. Hun anvender en tværfaglig tilgang til at undersøge, hvordan nye teknologier kan bidrage til at fremme refleksion over vores opfattelser af forholdet mellem menneske og ikke-menneske. Siden hun flyttede til Danmark i 2020, har Sarah arbejdet som gæsteforsker ved [body|bio] SOFT Lab på Syddansk Universitet i Kolding, DK. Hun bor i Vejle, DK og fungerer som huskunstner Artist in Residence i FabLab Spinderihallerne for Vejle Kommune.

LOUISE PERMIIN
Louise, en dansk designforsker og underviser, er specialiseret inden for området co-design og økokritik. Hendes arbejde fokuserer på relationelle netværk, især indenfor rammerne af flerartet design og regenerative design tænkning. Louise udforsker co-design processer gennem brug af tværfaglige metoder og redskaber for at skabe sensoriske oplevelser, der vækker en ny opmærksomhed til flerartslige perspektiver. Louise arbejdede for nylig som designforsker på et kunstnerisk udviklingsprojekt (KUV) på Designskolen Kolding, Lab for Bæredygtighed og Design, hvor grundlaget for denne kunstnergruppe og udstilling blev etableret.

PAUL HENNING KROGH
Paul Henning, er jordbundsøkolog ved Aarhus Universitet, undersøger menneskets påvirkning af jordens biodiversitet og funktion. Siden 1980’erne har han arbejdet med jordbundsdyr i landbrugs- og og naturlige økosystemer. Han anvender jordbundsfaunaen som bioindikator i vurdering af jordbundssundheden. Hans bidrag inkluderer udarbejdelse af retningslinjer for risikovurdering af GMO og feltstudier om jordens biodiversitet påvirket af pesticider og landbrugspraksis. Han koordinerede det tværfaglige EU FP5-projektet ECOGEN (2002-2006). Paul Hennings roller inkluderer teamledelse, certificering som GLP Forsøgsleder og ledelse af nationale og internationale projekter, herunder EU-initiativer. I øjeblikket vurderer han jordbundsbiodiversiteten med DNA-barcoding og metabarcoding indenfor rammerne af Aarhus Universitets DNA Center. Han fungerer som vice-chair for www.EUdaphobase.eu, en COST Action, der handler om at beskytte jordbundens biodiversitet og økosystemtjenester.

Fernisering 26.10.23 Kl. 17-20

Velkomst ved kurator Sissel Fuglsang-Smidt
Performance kl. 18.15 ved Sophie Dupont

UDSTILLINGEN ER STØTTET AF

Det Obelske Familiefond, Folkesparekassens Fond, Albertslund Kultur- og Fritidsudvalg, A. Enggaard, Porten og Jordens Hus.

PRESSEINFORMATION

For yderligere information om udstillingen og arrangementer, fremsendelse af pressefotos i høj opløsning eller aftale om pressevisning og kunstner interview kontakt venligst kunstnerisk leder Sissel Fuglsang-Smidt på e-mail sissel@jordenshus.dk eller tlf. +45 20 92 58 08.

ENTRE & ÅBNINGSTIDER

Entré: gratis

Torsdag kl. 11-15
Søndag kl. 11-15

Vi har lukket mellem hver udstilling.

ADRESSE OG FORBINDELSE

Porten Vridsløse
Fængselsvej 39
2620 Albertslund

Linje B kører til Albertslund S-togsstation, hvorfra der er 5 minutters gang til Porten Vridsløse.
Fra København H tager det ca. 20 minutter.

 

Foto: Sophie Dupont, Earth Angels

Detaljer

Start:
29 oktober 2023
Slut:
30 november 2023

Sted

Porten Vridsløse
Fængselsvej 39
2620
Albertslund