Indlæser Begivenheder
  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Jordsans – en totalinstallation om at sanse nordens jord

23 marts - 12 maj

Jordsans er et begreb under tilblivelse, en ny disciplin i færd med at blive grundlagt. En krydspollinering mellem felterne kunst, videnskab og jordbrug. Det kræver et møde mellem nye og gamle metoder, redskaber og ritualer.

Intet i verden er uden jordforbindelse. Dog er det svært at erfare denne dybe forbundenhed. Men det er nødvendigt i en fremtid hvor den levende jord er under pres. Derfor har kunstner Maria Viftrup skabt projektet Jordsans i samarbejde med foreningen Jordens Hus.

Fundamentet for udstillingen bliver udviklet på tre tværfaglige workshops for nordiske forskere, jordbrugere og kunstnere. De er inviteret til at dele viden, metoder og sanseoplevelser med hinanden. Vi kalder deltagerne på disse eksperimentdage for ’Professionelle Jordsansere’.

Den første workshop foregår på Munkeruphus d. 9.9 2023. Her mødes 10 professionelle Jordsansere i Munkeruphus’ væksthus og eksperimenterer med redskaber, metoder og ritualer til at sanse jord. De kommer også til at bevæge sig rundt i den nærliggende park – og måske man møder dem i færd med at afprøve jordsanser-udstyr med hovedet begravet i jorden.

Resultaterne af de tre workshops indsamles og bearbejdes af kunstner Maria Viftrup. Det danner udgangspunkt for udviklingen af en sanselig totalinstallation, som inspirerer publikum til at udvikle deres egen ‘jordsans‘.

Med Maria Viftrups undersøgende tilgang til naturen/materialer fokuserer vi på den magiske verden, der er lige under vores fødder. Viftrups værk er et, man kan gå på opdagelse i. Det er et sanseligt værk, hvor den aktive beskuer inddrages og gennem interaktion bliver medskaber af værket og bidrager til at folde jordens kompleksitet ud.

Jordsans er et møde og en udveksling mellem kunst, videnskab, jordbrug, materialer og mennesker. Der udvikles et formidlingsprogram med arrangementer, hvor projektets ‘professionelle Jordsansere’ inviteres til at bidrage med artist talks, forelæsninger og workshops, som foregår i og med installationen.

Jordsans er udviklet af kunstner Maria Viftrup (DK) og foreningen Jordens Hus (DK)

Maria Viftrup genforhandler vores naturforståelse ved at skabe sanselige materialeoplevelser i spændingsfeltet mellem kunst, design og forskning. Gennem inddragende performances, samskabelse og materialeeksperimenter faciliterer hun nysgerrige dialoger omkring vores forhold til naturen. Se mere på viftrup.com.

Jordens hus er en forening, som arbejder i krydsfeltet mellem kunst, jordbrug og videnskab ud fra den tanke, at disciplinerne kan inspirere og udfolde hinanden.

UDSTILLINGEN ER STØTTET AF

Projektet er generøst støttet af Nordic Council of Ministers’ Culture and Art Programme, Nordisk Kulturfond og Statens Kunstfond.

 

Detaljer

Start:
23 marts
Slut:
12 maj

Sted

Munkeruphus
Munkerup Strandvej 78
3120
Dronningmølle