Indlæser Begivenheder
  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Rod/System

25 maj 2023 - 29 juni 2023

En udstilling om rødder og de systemer, de er en del af
– over og under jorden.

Rødder optager næring, indgår i mangeartede netværk, skaber jordstruktur og er fundamentet under hele det produktionsapparat, som muliggør livets cirkulation.

Kunstnerne Maria Viftrup og Kigge Mai Hvid undersøger de systemer, som udspiller sig under og over jorden. De betragter de underjordiske strukturer som en kolossal organisk fabrik, hvor alt liv og død produceres og gentages.

Event program

I Vridsløselille Statsfængsel fylder de cellerne med hver deres værker, som udforsker rødders æstetik og systematik gennem silhuetter, skygger og aftegninger og nye sammensætninger. 

De stedsspecifikke værker refererer tilbage til en tid, hvor samfundets ‘rødder’ afsonede deres tid i ‘skyggen’. Når længslen efter livet udenfor blev for stor, tegnede de naturbilleder på cellevæggene. Disse tegninger blandes nu med Viftrup og Hvids botaniske motiver, jord og skygger.

Maria Viftrups værker sætter rødder, plante- og plastikdele i scene som intrikate fabrikker, hvor det er uvist, hvad der produceres. 

Kigge Mai Hvids værker bruger gentagelser, skygger og fordoblinger til at gøre røddernes usynlighed synlig. Hvad foregår under eller over jorden – hvad er grene og hvad er rødder?

Minimale museer          

På fængselsgangen udstiller kunstnerne et nyt fælles værk, som efterfølgende skal ’udplantes’ i landskabet omkring boligforeningen AAB’s afd. 38, Brønshøj. Værket består af 125 minimale ’museer’, som hver indeholder ét fund indsamlet omkring boligblokkene i Brønshøj. Værket er en hyldest til (bio)diversiteten i området og de mennesker, dyr, planter og plastikdimser der har slået rødder for at leve der i et sammenviklet fællesskab.

I forbindelse med udstillingen afholdes en sanselig samtalesalon, hvor Hvid og Viftrup vil dele deres begejstring for rødder, mens publikum guides i at tegne Rod/Systemer i og med lokal jord fra Statsfængslets område.
Tidspunkt: 22. juni kl. 17-19. Læs mere her

Rod/System kan opleves frem til den 29. juni 2023. Hver torsdag og søndag kl. 13 i hele udstillingsperioden inviterer Renæssancejord til omvisning, hvor en kunstfaglig medarbejder vil give en introduktion til udstillingen og værkerne.

Om kunstnerne

Maria Viftrup arbejder med omsorg for det uværdsatte, det mindste, det støvede og det sanselige. Hendes værker er undersøgelser af sammenhænge mellem små eksistenser og store materialestrømme. Viftrup arbejder i et rodet felt mellem kunst og eksperimenterende design. Maria Viftrup har udstillet på Copenhagen Contemporary med kunstnergruppen Ingenmandsland, haft soloudstillinger på Augustiana Kunsthal og Galerie Pi, og været artist-in-recidence på ARoS Kunstmuseum. Hun har modtaget flere arbejdslegater fra  Statens Kunstfond, samt vundet prisen Danish Design Award Young Talent 2019. Hun er uddannet fra Designskolen Kolding i 2019.

Kigge Mai Hvids kunstneriske arbejde centreres om biodiversitet og botaniske materialer og har udgangspunkt i hendes langvarige arbejde med bæredygtighed. Hvids værker er delikate eftertanker om den falmende forståelse for afhængigheden mellem mennesker og planter. 

Kigge havde en 22-årig karriere som adm. dir. bag sig – hvor hun grundlagde Øksnehallen i København og verdens største pris for bæredygtigt design INDEX: Award – da hun genoptog sin kunstneriske karriere fra de tidligere år. Hun har udstillet på Kunstnernes Efterårsudstilling, Kunsthal Augustina, Galleri Garde, Det Grå Fyr og løst kunstneriske opgaver for bl.a. Aarhus Universitet, Børneriget, Aarhus Festuge, boligforeningen AAB, DAB, Statens Kunstfond og A.P. Møller Fonden. 

Støttegivere og samarbejdspartnere

Udstillingsprogrammet realiseres med generøs støtte fra Det Obelske Familiefond, Folkesparekassens Fond, Statens Kunstfond, A. Enggaard, Porten og Jordens Hus.

Presseinformation

For yderligere information om udstillingen og arrangementer, fremsendelse af pressefotos i høj opløsning eller aftale om pressevisning og kunstner interview kontakt venligst kunstnerisk leder Sissel Fuglsang-Smidt på e-mail sissel@jordenshus.dk eller tlf. +45 20 92 58 08.

PRESSEFOTOS

Her kan du hente pakke med high-res pressefotos fra udstillingen Rod/System.
Download pressefotos

Adresse og forbindelse

Porten Vridsløse
Fængselsvej 39
2620 Albertslund

Linje B kører til Albertslund S-togsstation, hvorfra der er 5 minutters gang til Porten Vridsløse. Fra København H tager det ca. 20 minutter.

ENTRE & ÅBNINGSTIDER

Entré: gratis

Åbningstider 2023-2024:
​Torsdag kl. 11-15
Søndag kl. 1​1​-15

Vi har lukket mellem hver udstilling.

 

Detaljer

Start:
25 maj 2023
Slut:
29 juni 2023

Sted

Porten Vridsløse
Fængselsvej 39
2620
Albertslund