Indlæser Begivenheder
  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Sightseeing – en udstilling der undersøger forholdet mellem det synlige og usynlige

14 marts - 20 april

Renæssancejord ser frem til at præsentere udstillingen Sightseeing af billedkunstnerne Camilla Berner og Laurits Gulløv, som er deres første samarbejde.

Udstillingens titel ‘Sightseeing’ relaterer til det forhold; at være tilskuer til et scenarie eller at ankomme til en seværdighed. Sightseeing forbindes ofte med en type turisme, der er baseret på at se, men som ofte er overfladisk og uforpligtende. I Vridsløselille Fængsel er vi turister på gratis besøg. Vi kan se bygningerne, cellerne og murerne, men ikke det liv, det har gemt inde. På flere måder kan man sige det samme om vores forhold til jorden: Vi ser den, men føler os uforpligtede af den, den er en seværdighed, vi kan nyde, men også altid vælge fra.

I udstillingen tager billedkunstner Laurits Gulløv og billedkunstner Camilla Berner udgangspunkt i Vridsløselille fængsels konkrete arkitektur, der er karakteristisk ved at være designet over et panoptikon – en type fængselsarkitektur skabt til, at færrest mulige vagter skal kunne overvåge flest muligt indsatte, mens de indsatte til gengæld ikke ved, hvornår de bliver overvåget. Ordet panoptikon betyder helt konkret det altseende.

Jord forbindes ofte med det modsatte – usynlighed, skjul eller blindhed, som det f.eks. illustreres af metaforer som at gå under jorden eller at stikke hoved i jorden. Jorden har været anvendt til at usynliggøre ting, man ville af med – gravpladser, lossepladser, atomaffaldsdeponeringer, men er også hjemsted for det dyreliv, der påfaldende nok oftest er svagtseende eller helt blinde. Gulløv og Berner har udviklet et udstillingsformat, der forsøger at forstå, hvordan forholdet mellem det synlige og det usynlige ofte forvrænger proportionerne i vores omverdensforståelse.

Udstillingen består af to dele, der på dialogisk vis afspejler Berner og Gulløvs respektive kunstpraksisser. Det første, der møder beskueren i udstillingen, er fem halvgennemsigtige organiske skulpturer, der nærmest siver fra fængselscellerne ud i gangen. Cellerne står åbne, men er afspærret af sarte halvgennemsigtige insektnet af den type, man anvender i konventionel afgrødedyrkning. Insektnettet tillader beskueren at kigge ind i cellerne, hvori man kan skimte en række vakkelvorne stablinger af de karakteristiske gule mursten fra den igangværende nedrivning af fængslet.

Anden del består i en række samtaleperformance, som gennem udstillingsperioden vil blive afviklet omkring en installation i gennemsigtigt plexiglas. Vinklerne i installationen refererer til panoptikonets femkantede form og er designet, så to mennesker kan have en samtale gennem glasset. Af tre omgange inviteres en relevant gæst til at deltage i en offentlig samtale. De inviterede er Nathalia Brichet (14 marts til ferniseringen) til en samtale om sammenhængen mellem jord og usynlighed; antropolog og jordbruger Sille Skovgaard (3. april) til en samtale om regenerativt jordbrug samt idehistoriker Aksel Haaning (20 april) til en samtale om natursyn og glemte fortællinger om naturen fra middelalderen.

Alle samtaler vil blive filmet og distribueret efterfølgende.

Vi glæder os til at byde jer indenfor og på en forunderlig og indsigtsfuld sightseeing.

Om kunstnerne

CAMILLA BERNER
Camilla Berner (f.1972) bor og arbejder i København. Berner arbejder med en kunstpraksis, der udspringer af en forskningsdrevet tilgang. Gennem fotografi, skulptur, installationer, havearbejde og performance retter hun opmærksomheden på forhold, der forsømmer naturen og planterne, det undseelige og det mikrobiologiske, ofte i et spænd mellem det synlige og usynlige. I 2018 modtog Camilla Berner Statens Kunstfonds 3-årige arbejdsstipendium og i 2020 blev hun tildelt Eckersberg Medaljen. Berner har en lang række separat- og gruppeudstillinger bag sig, bl.a. på Willumsens Museum Thorvaldsens Museum og Kunsthal Kongegaarden. I 2021 skabte hun det permanente værk ’Flyttet Istid’ til Vestegnens Kulturuge, herunder til Albertslund Kommune.

LAURITZ MALTHE GULLØV
Laurits Malthe Gulløv (f. 1994) bor og arbejder i København og er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi, Billedhuggerskolen i 2021 og har desuden studeret ved École Nationale Supérieure des Beaux-arts i Paris. Gulløv har udstillet værker bl.a. på Art Hub Copenhagen, Nikolaj Kunsthal, Sorø Kunstmuseum og i 2023 modtog han Carl Nielsen og Anna Carls Nielsens Talentpris. Gulløvs praksis spænder over mange udtryksformer og materialer, heriblandt skulptur, installation, video og grafiske arbejder i papir.
Hans værker beskæftiger sig med de strukturelle og psykologiske omstændigheder, der former vores måde at være i verden på, ofte med referencer til geologi, sprog og digitalitet.

Støttegivere og samarbejdspartnere

Udstillingsprogrammet realiseres med generøs støtte fra Det Obelske Familiefond, Folkesparekassens Fond, Statens Kunstfond,Albertslund Kultur- og Fritidsudvalg A. Enggaard, Porten, Jordens Hus

Presseinfo

For yderligere information om udstillingen og arrangementer, fremsendelse af pressefotos i høj opløsning eller aftale om pressevisning og kunstner interview kontakt venligst kunstnerisk leder Sissel Fuglsang-Smidt på sissel@jordenshus.dk eller tlf. +45 20 92 58 08.

Åbningstider

Torsdage og søndage 12-15

3 april kl 18.30 samtale mellem Camilla Berner og antropolog og jordbruger Sille Skovgaard til en snak om regenerativt jordbrug

20 april finissage kl 14. og samtale mellem Camilla Berner og idehistoriker Aksel Haaning til en snak om natursyn og glemte fortællinger om naturen fra middelalderen

Adresse og forbindelse

Porten Vridsløse
Fængselsvej 39
2620 Albertslund

Linje B kører til Albertslund S-togsstation, hvorfra der er 5 minutters gang til Porten Vridsløse. Fra København H tager det ca. 20 minutter.

 

Detaljer

Start:
14 marts
Slut:
20 april

Sted

Porten Vridsløse
Fængselsvej 39
2620
Albertslund